You are currently viewing Våra drömmar kan vara en bra kompass i våra liv 🧭

Våra drömmar kan vara en bra kompass i våra liv 🧭

Man kan få många ledtrådar om sig själv, sitt mående och sin framtid genom drömmarna om man är villig att lyssna och lära. Många drömmar handlar om att sortera och processa information, men emellanåt får vi informativa drömmar som kan hjälpa oss framåt i vår personliga utveckling. Drömmarna kan komma för att varna, för att göra oss uppmärksamma på framtida vägval, för att ge oss ledtrådar om nästa steg i vårt andliga uppvaknande och de kan också fungera som en kanal till kontakt med andevärlden. Min mediala förmåga blev tydlig för mig när jag började tolka mina drömmar och upptäckte att jag ofta sanndrömde och fick mycket klara varsel via drömmarna.

För många år sedan så drömde jag att jag stod i köket i mitt barndomshem. Tillsammans med vår labrador, min pappa och min dotter. Vid tillfället för drömmen var min dotter i 5-årsåldern, men i drömmen så var hon i 15-årsåldern, jag minns att jag reagerade på att hon var brunhårig eftersom hon vid den tidpunkten var blond på gränsen till vit. Vår labrador var vid tillfället för drömmen död sedan många år. Min pappa levde vid tidpunkten för drömmen men var nydiagnostiserad med Parkinsons och vi fick tidigt klart för oss att det skulle bli ett aggressivt förlopp. När jag hälsade på dem alla i drömmen så visste jag direkt att pappa och hunden var på besök från andevärlden medan min dotter var en framtida version av sig själv, jag vände mig till min dotter och sa: men jag förstår inte vad du gör här… Frågan fick sitt svar ett tiotal år senare när pappa gick bort. Min dotter var då i 15-årsåldern och hade på begravningen exakt samma frisyr som hon hade i drömmen tio år tidigare.

De drömmar som kommer till oss om natten är en reflektion av våra idéer, tankar och attityder om oss själva men också om andra. När vi drömmer om andra personer än oss själva så representerar personerna i drömmen egenskaper i oss själva som vi skäms över, vill göra oss av med, tycker om och vill utveckla etc. När man inte vill se, eller har förträngt, sina negativa egenskaper så ser och kritiserar man dem ofta hos andra både i drömmen och i vaket tillstånd.

Under mina sena tonår så hade jag en period då jag var extremt utåtagerande och jag sökte bekräftelse framförallt genom relationer med det motsatta könet, jag umgicks under den här perioden med en person som speglade mitt eget beteende genom ett skränigt och vulgärt beteende. En natt drömde jag att hon sprang över en vältrafikerad väg, blev påkörd och dog. Jag blev så lättad i drömmen att hon dog för att jag skulle slippa hennes gapiga, gåpåiga och vulgära stil. Kort därefter bestämde jag mig för att jag var trött på mig själv och förändrade mitt beteende och relationen rann ut i sanden. Jag mådde mycket bättre och drömmen kom aldrig tillbaka.

De gånger vi drömmer om andra och det inte handlar om oss själva och våra inre egenskaper är i profetiska drömmar, och dessa skiljer sig markant från de vanliga drömmarna i känslan som drömmen förmedlar. En profetisk dröm är ofta helt fri från känslor annat än en lugn visshet medan drömmar som behandlar våra egna inre egenskaper är full med känslointryck.

Med det sagt så har jag aldrig varit med om att en mardröm har varit en profetisk dröm. I den litteratur jag har tagit del av och enligt mina egna erfarenheter så är en mardröm att betrakta som positiv. Det är en dröm som kommer för att berätta något mycket viktigt för dig, därför är det också viktigt att du kommer ihåg den. Sannolikheten att du kommer ihåg en rosa-fluffig dröm är mindre än att du minns en ruskig mardröm, så kommer ditt undermedvetnas budskap till dig som en mardröm.

Jag minns en mycket tydlig signal från mitt undermedvetna om förestående förändring. Mitt liv tuffade på och jag var varken tillfreds eller missnöjd. Jag hade en lockelse till att utveckla min andliga sida, men var samtidigt rädd för att göra det då jag inte visste vad det skulle innebära eller hur min omgivning skulle reagera. I drömmen såg jag mig själv där jag låg och sov. I taket ovanför sängen kryllade det av ormar som slingrade sig om varandra. Det var alla slags ormar, stora, små, giftiga och ofarliga. Jag låg och tittade på dem och kände mig relativt trygg även om jag var på min vakt. Plötsligt så faller alla ormar ner i min säng och landar på mig. Jag blev helt panikslagen och kastade mig ut ur sängen så snabbt jag kunde och sprang skrikande därifrån. Ormar är en tydlig signal för förändring och här talade drömmen dessutom om för mig att vissa förändringar skulle vara svårare för mig att hantera än andra och att vissa aspekter av mig skulle behöva försvinna (giftiga och ofarliga ormar). Kort därpå inträffade helt oväntat en serie händelser som tvingade mig in i mitt andliga uppvaknande och som ledde till att ett flertal av mina gamla relationer avslutades.

Drömmar om barn handlar i stort sett alltid om vårt inre barn. Barnets ålder i drömmen och dess kön kan ge vissa ledtrådar om vilka egenskaper drömmen handlar om och i vilken ålder du ”stängde av” den delen egenskapen/delen av dig själv. Om barnet visar sig som en pojke så är det de egenskaper som befinner sig i vänster hjärnhalva och är det en flicka så är det egenskaper som finns i den högra hjärnhalvan. Men om man däremot drömmer att man är gravid så handlar det istället kommande födelse av en möjlighet, något nytt som håller på att växa fram. Du är havande med något som kommer att förnya ditt liv, en ny aspekt av din personlighet, en ny karriärmöjlighet eller en ny start.

Att drömma om döden kan upplevas som mycket obehagligt och olycksbådande, men det har nästan alltid en positiv innebörd. Om man drömmer om sin egen död så är betydelsen att en del av ditt gamla jag har dött för att ett nytt jag ska kunna ta plats. Drömmer man om att en familjemedlem och/eller vän dör så handlar det istället om vilken personlighetsegenskap du förknippar den personen med, den egenskapen har inte längre någon plats i ditt liv.

Det färdmedel och vem som sitter vid ratten/rodret/styret kan säga dig mycket. Är det du som kör bilen du färdas i eller sitter du i baksätet? Håller sig bilen på vägen eller kör den i diket? Är batterier i bilen slut så kan det indikera att du behöver vila, detsamma med punktering på en cykel. Sjunker båten du färdas med så kan det vara ett tecken på att du alltför länge har försökt att förtränga dina känslor och du behöver ge dem uppmärksamhet innan de helt uppslukar och dränker dig.

När jag deltog i ett internt ledarskapsprogram tillsammans med 12 kollegor på min arbetsplats så hade jag en livlig dröm. Jag drömde att alla mina kollegor i ledarskapsprogrammet satt i en buss som körde på en serpentinväg på ett berg. Jag själv satt i min egen bil och körde i rasande fart om bussen i en skarp sväng på den smala vägen. Jag fullföljde aldrig ledarskapsprogrammet med mina kollegor eftersom jag redan efter några veckor av det ettåriga programmet blev erbjuden en tjänst som chef inom organisationen medan mina kollegor fullföljde. Jag körde med andra ord min egen väg på mitt eget sätt medan de åkte bussen tillsammans.

I vaket tillstånd så brukar vi ju säga ”Visa mig ditt hem och jag ska visa dig vem du är”. Detsamma gäller när vi drömmer om våra hem. Drömmer du om en villa i flera våningar? De olika våningarna kan då representera olika delar av din medvetenhet: källaren – det undermedvetna, markvåningen – det medvetna/jaget och vinden – överjaget. Man kan också säga att källaren står för fötter och jordbundenhet, mittenvåningen för kropp eller känslor och övervåningen för huvud och intellekt.

I början av 2000-talet blev jag diagnosticerad med äggstockscancer. Jag hade oerhört svårt att hantera mina känslor och en natt drömde jag att det var inbrott i radhuset där jag då bodde och jag var tvungen att gömma mig på vinden i väntan på att de som brutit sig in skulle ge sig av. Det var också så jag hanterade min sjukdom. Jag intellektualiserade allt som hände och hanterade känslorna föst långt senare när jag var frikänd från cancer.

Har ditt hus låsta dörrar och små fönster eller rentav obefintliga så kan det betyda att du är instängd i dina egna tankar och känslor och inte alls öppen för omvärlden. Om du har mossa på taket så kan det vara en indikation på att du har mossiga tankar. Är ditt hem rörigt i drömmen, då kanske det även är rörigt i ditt inre? Är ditt hem fyllt med gamla möbler som inte är till någon användning, kanske är det dags att städa ut gamla värderingar som inte längre tjänar dig? Men om möblerna är antika så kan det vara så att erfarenheter du har med dig sedan gammalt blivit värdefull kunskap istället. Drömmer du om ditt barndomshem så kan det indikera att du fortfarande lever efter de regler och åsikter som gällde där. Köket är ofta en symbol för psykologisk och/eller andlig näring. Badrummet symboliserar rening från oanvändbara, förlegade eller nedbrytande känslor och tankar. Toaletten symboliserar att göra sig av med psykologisk ”näring” (budskap, idéer, tankar och känslor). Om man drömmer om en full toalett som inte går att spola så är det ofta för att man upplever sig själv som en toalett för andra personers avfall som man inte kunnat göra sig av med.

Drömmar om vatten har många olika innebörder och variera mycket och det kan symbolisera livet självt, andlighet, det omedvetna/undermedvetna och känslor. Ett rinnande vattendrag är livets flod, och där du står när du betraktar floden kan ge viss indikation på vad drömmen vill säga dig. Står du vid sidan av och betraktar livet eller står du mitt i floden? Att ta sig över en flod kan symbolisera att ta sig över en gräns till ett nytt kapitel i livet. Havet står för det ursprungliga andliga/känslomässiga livet dit alla floder mynnar.

Drömmar om kläder symboliserar våra olika roller som vi ikläder oss i vårt sociala liv. I drömmar där vi provar läder så är symboliken att vi provar olika förhållningssätt och roller. Vi provar oss fram till vem vi vill vara i olika sociala sammanhang. När vi är nakna i drömmen så känner vi oss sårbara, utan mask och skydd. Det kan också betyda att vi känner skam för något och att vi därigenom känner oss utlämnade och sårbara.

Drömmar om husdjur är symboler för människors ”tämjda” instinktiva reaktioner. Viktigt här är drömmarens erfarenhet och kännedom om djuret i fråga och dess specifika egenskaper. Katter symboliserar förmågan att njuta och sensualitet. Katter är bra på att be om det de vill ha och på att ta för sig av mat, kel, uppmärksamhet etc. katter är också bra på att sätta gränser, säga ifrån och skydda sitt revir. Hundar symboliserar kärlek, lojalitet, vänskap, trofasthet, livräddare, väktare, beroende och beskyddare. Hunden är också undergiven, utåtvänd och social. Hunden utstrålar villkorslös kärlek och den är en bra vårdare åt människor, tex blindhundar etc.

 

Tack för att du tog dig tid att titta in och läsa ❤

 

// Maria

Lämna ett svar