You are currently viewing Insikter som vidgar perspektiven är fantastiska!
Surreal landscape with a split road and signpost arrows showing two different courses, left and right direction to choose. Road splits in distinct direction ways. Difficult decision, choice concept.

Insikter som vidgar perspektiven är fantastiska!

Häromdagen lyssnade jag på en podd av Joel Brown som heter ”Addicted2Sucess”. I podden intervjuas gäster inom olika ämnen och i just det här avsnittet intervjuade han John Lee Dumas om hur man uppnår framgång och rikedom. Podden är typiskt amerikansk med stort fokus på att vara sin egen, att ”tänka rätt” och att tillåta sig själv att ta emot framgången. Så för mig som har Jantelagen i blodet så var det emellanåt svårt att relatera till Johns tankar och erfarenheter och jag lyssnade lite halvhjärtat medan jag hängde tvätten. Men så sa han nåt som fick mig att stanna upp och verkligen lystra till. Han sa nåt så självklart, enkelt och alldeles, alldeles uppenbart! Men för mig blev det verkligen en vidgning av perspektiv. Han sa:

Att bli framgångsrik kräver hårt och ihärdigt arbete och kan vara svårt, fast å andra sidan så är det oxå hårt, svårt och arbetsamt att vara fattig. You have to choose your hard! – John Lee Dumas

Jag funderade på hur jag skulle kunan förstå detta i min vardag och i vilka situationer det är tillämpbart för mig. Givetvis finns det situationer i livet där man inte kan välja i den utsträckning man skulle önska och där det enda valet man har är hur man ska förhålla sig till det som händer. Men det finns ju ändå många tillfällen i livet där man HAR en valmöjlighet. Jag översatte det till några situationer i mitt liv där det är tillämpbart.

  • Det är så svårt att inte mumsa i sig godis, glass och snacks! Men det är oxå svårt att känna sig tung, svullen och bli konstig i magen. Choose your hard!
  • Det är svårt att frigöra all tid för att få till träningen i den utsträckningen som behövs för att få de resultat jag vill ha! Men det är oxå svårt att ha värk på hög nivå som vandrar i hela kroppen och som gör mig svag. Choose your hard!

Det coola som hände sedan var att jag blev så glad djupt inne i känslokroppen. Jag kände en frihetskänsla smyga på mig, jag väljer ju faktiskt själv! Egentligen så vet jag redan det här, egentligen så förstår jag att valet är helt mitt och att jag inte är ett offer för omständigheterna. Men ibland så glömmer jag det… Precis som du gör emellanåt, kan jag tänka mig. Så då blev den här insikten så skön att få.

Människan har tre valmöjligheter at handla klokt. För det första genom eftertanke; det mest förädlade. För det andra genom att härma; det är det lättaste. För det tredje genom erfarenhet; det är det bittraste. – Konfucius, kinesisk filosof 555 – 479 f.Kr.

Det värsta med den här sortens insikter är dock att de helt tar bort utrymmet att fortsätta inbilla sig att man är ett offer för omständigheterna. Jag är otränad helt sonika för att jag inte har prioriterat träning, inte för att jag har en genetisk disposition för att vara otränad. Jag är tung och svullen med en obalanderad mage för att jag har valt livsmedel som inte är bra för mig, inte för att jag har en seg ämnesomsättning eller en känslig mage…

 

 

Lämna ett svar